Hongaars leren voor nederlanders bij de hongaarse school in Haarlem

Op 25 juni 2023 vond weer het evenement Most Magyarul! draait door plaats

Na een paar corona-jaren wagen de Hongaarse School en Most Magyarul! Hongarije Magazine zich weer aan een editie van Most Magyarul! draait door, Dit keer zal het programma bestaan uit een concert van zangeres Dóra Danics en gitarist Róbert Sinha.

Het eerste deel van het programma is gewijd aan de poëzie van Petőfi, wiens tweehonderdste geboortedag dit jaar wordt herdacht. Robi en Dóra hebben eigen, unieke composities gemaakt bij een aantal gedichten van Sándor Petőfi en zingen deze voor een deel in de negentiende-eeuwse Engelse vertaling van William N. Loew. (Zie het YouTube-filmpje onderaan deze webpagina.) Dóra gaat ook een van de gedichten in het Nederlands (!) zingen  in de vertaling van A.S.C. Wallis (pseudoniem voor Adèle Sophia Cordelia Opzoomer, 1856-1925). 

Het tweede deel van het concert is een bloemlezing uit het veelzijdige zangrepertoire van de Hongaarse singer-songwriter Dóra Danics. Dóra won in 2013 de Hongaarse X-Faktor en zong vanaf 2016 bij de folkformatie Cimbaliband en daarna bij de popformatie Tengerszem. Al vanaf haar tijd bij de Cimbaliband schreef Dóra zelf nummers. Naast eigen songs zal zij ook een aantal Hongaarse volksliederen ten gehore brengen (waaronder verzoeknummers door ondergetekende) en tal van luisterliedjes en chansons


En dat is wel weer een feestje waard! Reserveren en meer info op onze Hongaarse evenementensite.

Most Magyarul! draait door 2e editie

Hongaarse School 30 jaar

Op 3 november 2019 vond voor de tweede maal ons evenement Most Magyarul! draait door plaats:




In seizoen 2018-2019 mocht de Hongaarse School zijn 30-jarig bestaan vieren. In het najaar van 1988 begonnen met de eerste cursussen Hongaars voor Nederlanders schreef ik in januari 1989 mijn onderneming in bij de Kamer van Koophandel. Inmiddels is de Hongaarse School ook het moederbedrijf van Uitgeverij Hongarije Magazine en van websites als www.hongaarse-evenementen.nl en van mijn vertaal- en tolkactiviteiten. Natuurlijk kan ik bij de totstandkoming van de inmiddels 86 nummers van Most Magyarul! Hongarije Magazine het werk niet alleen aan en leveren tal van vrijwilligers en andere zzp'ers actief en enthousiast hun bijdragen!


Ons 30-jarig bestaan is dus wel weer een feestje waard:

Daarom is er op 3 november 2019 weer een editie van Most Magyarul! draait door geweest, een de combinatie van een 'sulibuli' en Hongaarse optredens. Het programma bestond uit een tweetal concerten en een dansoptreden. Het hoofdconcert werd verzorgd door het befaamde Trio Trabant, dat u met zijn programma  van Hongaarse volksmuziek meenam naar de diverse regio's van het vroegere grote Hongarije en muziek speelde uit Kalotaszeg, Szatmár, Felvidék en Hongarije. 


Dit keer werd het Trio Trabant weer aangevuld met zangeres en citerspeelster Edina Csüllög uit Hongarije alsmede door László Vadas, toetsenist, Edina woonde en werkte vanaf 2006 acht jaar in Nederland. In die tijd heeft zij diverse optredens en concerten verzorgd voor de Hongaarse School en gaf zij een speciaal Karády-concert voor het 25-jarig bestaan van de Hongaarse School. Na een tweetal concerten in Goes en Geleen in 2014 georganiseerd door Uitgeverij Hongarije Magazine ging zij weer terug naar Hongarije waar zij inmiddels frequent op de bühne staat. Edina zal bij Most Magyarul! draait door met een van de leden van haar ensemble ook een set spelen van Hongaarse evergreens en schlagers en van de 'Liederen van verlangen' van Karády Katalin (waarvan de Hongaarse School in 2014 een cd heeft uitgegeven). 

Ook het Karpaten Ensemble maakt zijn opwachting met spectaculaire Hongaarse dansen.

Zoals gewoonlijk werd het evenement afgesloten met een Hongaarse maaltijd, waarvoor dit jaar werd getekend door 'Gonosz mostoha', die op Facebook furore maakt met de lekkerste van de lekkerste Hongaarse gerechten en gebaksoorten.


Behalve haar gebak kon u ook weer winkelen in de heerlijke Hongaarse santenkraam van De Smaak van Hongarije


Het evenement vond plaats in de Feestzaal van Ruud & Ági aan de Noordermaatweg 2 te Heemskerk. 

Parkeren uitsluitend aan de overkant van de Rijksstraatweg/Kennemerstraatweg op het parkeerterrein van het Noord-Hollands Duinreservaat.


Edwin van Schie

Hongarije Plaza 

29 september 2018
Pianoconcert door Valentina Tóth mogelijk gemaakt door de jubilerende Hongaarse School


Eind september 1988 nodigde Edwin van Schie een aantal belangstellenden uit voor een informatie-avond over Hongaars leren in het toenmalige Restaurant Csárdás in de Haarlemse Zijlstraat. Omdat er zoveel belangstelling was kon hij niet slechts 1, maar zelfs 2 beginnersgroepen starten en ook nog een gevorderdengroepje.

Inmiddels is het 30 jaar later en heeft Edwin aan zo'n kleine duizend personen de beginselen van de Hongaarse taal bijgebracht. Nog altijd geniet hij van het lesgeven en het blijkt dat zijn kijk op het Hongaars voor velen een nuttige kennismaking vormt met het Hongaars en een goede basis legt voor conversatie...


Edwin grijpt dit jubileum aan om groots uit te pakken op het landelijke evenement Hongarije Plaza, dat in 2018  plaatsvindt op 29 september in Barneveld. Vrijwel exact 30 jaar na de start van de eerste cursus van de Hongaarse School.

De Hongaarse School is mede-sponsor van het pianoconcert door Valentina Tóth, bekend van het televisieprogramma De Tiende van Tijl en van haar cd Hungarian Horizon.

Lees meer over Hongarije Plaza in het zomernummer 83 (2018) van Most Magyarul! Hongarije Magazine. U kunt een proefabonnement aanvragen op de site www.mostmagyarul.nl.
Hieronder een vogelvluchtweergave van het evenement.

Gratis concert op 7 april 2018

Het was een leuk evenement voor cursisten van de Hongaarse School en andere belangstellenden. Een gratis middagconcert bij de Hongaarse weekendschool (ovisuli) in Amstelveen. Op het repertoire stond Hongaarse volksmuziek uit alle windstreken van Hongarije, maar ook bracht het Új Muravidék Zenekar een aantal internationaal bekende melodieën. Ook werden er Hongaarse volksliederen gezongen en was er een danspaar meegekomen.

Op 25 juni 2023 vond weer het evenement Most Magyarul! draait door plaats

Op 25 juni 2023 vond weer het evenement Most Magyarul! draait door plaats

Most Magyarul! draait door

Heemskerk, 5 november 2017

Op zondag 5 november 2017 organiseerde de Hongaarse School samen met Uitgeverij Hongarije Magazine onder de naam Most Magyarul! draait door wederom een tweetalig, cultureel middagje Hongaars op onze festivallocatie in Heemskerk. We hadden opnieuw een veelbelovende Hongaarse zangeres ontdekt, Flóra Tandi, die al met diverse gerenommeerde Hongaarse artiesten heeft samengewerkt en 2 cd's heeft uitgebracht. Haar optreden, bij wie zij werd begeleid door de virtuoze gitarist Róbert Sinha, bij Most Magyarul! draait door was haar Nederlandse debuut! 


Verder diverse andere acts, podiumgasten en artiesten en natuurlijk lekker Hongaars eten en drinken. De maaltijd werd verzorgd door Hongaars restaurant Paprika Csárda uit Zaandam, en ook was er lángos van Lángos Express en kürtős kalács van Katalin Kürtős kalács. Een wijnstand van wijnbouwer Cisca Ansem van Hegyem Hungarian wine en de heren Kovács van de Smaak van Hongarije met allerlei Hongaarse delicatessen completeerden het geheel!  Een terugblik op de eerste editie vindt u hier op YouTube!


Zie ook ons artikel in Most Magyarul! Hongarije Magazine, nummer 80, oktober 2017.

Het concert was ook te zien en te horen op zaterdag 4 november te Oudkerk/Aldtsjerk, Friesland, in GBV-Concertzaal en Galerie Bloemrijk Vertrouwen. Een korte impressie van dit concert staat op YouTube.

Most Magyarul! draait door

Hongaars concertfeest 'Sulibuli' Hongaarse School & Jubileum 20 jaar Most Magyarul! Hongarije Magazine, 3 juli 2016


Motto: Most Magyarul! draait door...editie 2016  met Nobilissima, Marcsi Banda, Gaborband, Családi Néptánc Együttes, twee schrijfsters en goulash van Kokendeketels.nl

Een artikel over deze leuke Hongaars-Nederlandse ontmoetingsdag en het concertfeest op 3 juli 2016  vindt u op onze oude evenementensite. En zie ook de film op You Tube!

'Sulibuli' en Mini-Hongarije Fair

Zangeressen van AKT Színház & band, Hillegom

Op 1 maart 2015 organiseerden de Hongaarse School en Most Magyarul! Hongarije Magazine wederom een gezellige en inspirerende sulibuli (schoolfeest) en mini-Hongarije Fair. Behalve een heerlijke gulyásmaaltijd verzorgd door Tündi's keuken en lekkere Hongaarse pogácsa (een groot succes bij het jubileumconcert in 2013) was er dit jaar opnieuw een cultureel programma om je vingers bij af te likken. Na een aparte workshop Hongaars lesmateriaal voor docenten Hongaars )(zie hieronder) gingen om 16.00 u. de deuren van het theater open voor een gezellige inloop en de mini-Hongarije Fair. Daarna verzorgden om 16.30 u. Gábor Erdős en Borbála Bakonyi net als in november 2013 het muzikale voorprogramma, 


Aansluitend was er een kort intermezzo:  een theatrale boekpresentatie van Ablak-Zsiráf 21, een boekproject van Michael Willems met model Süllős Krisztina,  waarna de matinee werd afgesloten met een spetterend optreden (18.00-20.00 u.) door het zangduo van het AKT Színház uit Budapest. In dit filmpje kunt u kennismaken met o.a. zangeressen Paulina Takács en Eszter Palóc van AKT. (Frans gezongen, maar in Hillegom kwamen zij met een Hongaars programma van gouwe ouwe, schlagers en popsongs).  Een overzicht van de Hongaarse liederen en chansons die het duo voor u bracht, vindt u hier. Inmiddels staan de teksten van het programma in het archief van onze evenementensite. Pálóc Eszter is hier te beluisteren in de vertolking van een goud-oud volkslied, Megkötöm lovamat.



Workshop Hongaarse vakdidactiek en presentatie nieuwe lesmethode Magyar OK voor docenten Hongaars

Voor docenten Hongaars, vergevorderde cursisten en andere serieuze belangstellenden organiseerde de Hongaarse School op 1 maart 2015 tevens een workshop rond het (gebruik van het) nieuwe lesmateriaal Magyar OK. De workshop werd geleid door Szilvia Szita, mede-auteur van de lesmethode, die al gelijksoortige presentaties en workshops gaf aan universiteiten in o.a. Londen, Parijs en Berlijn en elders. De voertaal was Hongaars.  Szilvia Szita is ook de mede-auteur van Practical Hungarian Grammar en beheert de site magyarora.com.

25-jarig jubileum Hongaarse School

Edina Csüllög zingt Liederen van Verlangen van Karády Katalin

Op 9 november 2013 gaf Theater Het Raam in Hillegom wederom onderdak aan een heerlijk concertfeest van de inmiddels 25-jarige Hongaarse School.

Voor dit jubileum zette zangeres Edina Csüllög een speciaal programma in elkaar van liederen van de aloude diva Katalin Karády. het liederenprogramma bevatte ook een aantal toneelensceneringen met gastoptrdens vandanser Marc Bout en ook docent Hongaaars Edwin van Schie mocht de stage even betreden voor een dansduetje met Edina.


Een filmpje van dit duet is te zien op het YouTube-kanaal van Edwin van Schie. Na de show bleek er vraag naar een cd van deze prachtige songs en een paar maanden later bracht de Hongaarse School de cd Liederen van verlangen - A vágy dalai uit, die op Hongarije Plaza 2014 werd gepresenteerd.

Sulibuli en mini-Hongarije Fair

in Theater Het Raam, Hillegom, juni 2012

Artikel volgt


Hongarije Fair, 3 oktober 2011

15-jarig jubileum van Most Magyarul! Hongarije Magazine

Artikel volgt


Tekst volgt

Kerstconcert en kerstspel Profán Misztérium

Hieronder het verslag van het kerstconcert en de cd-presentatie in Zwaanshoek, op 16 december 2009. Het is geschreven door Tim Baas, medewerker Most Magyarul! Hongarije Magazine.

 

Citerád zengjen!

Laat de citers slaan!

Vijf dagen voor de kortste dag van het jaar 2009 resideerde in kunstwerkplaats Quinta Essentia als een vorst Hongaarse kerstmuziek. Ruim zeventig belangstellenden van heinde en verre hadden zich naar Zwaanshoek verplaatst. De gastenlijst toonde een overzicht van Hollandse en Hongaarse achternamen.

Op het programma stond die avond de kerstvoorstelling Citerád zengjen! van Márta Horváth en Edina Csüllög. Laat de citers slaan!
Op de ramen van de kunstwerkplaats hingen kleurrijke sterren, in vele soorten en maten. Een aparte ster hing op eenzame hoogte, vlakbij het schuine plafond, voor een rond raam. De ster werd gevormd door zestien lichtjes. Buiten, waar het vroor dat het kraakte, deed de ster dienst als wakend oog van de avond. Zestien lichtjes als symbool van het eeuwige. Degene die niet sterft.
In een hoek van de houten ruimte rees een kerstboom van zeker zeven meter hoog. Echte dennennaalden, zo zuiver als diamant. De takken waren versierd met rood papier-maché, lichtjes, klokjes en hartjes. Schijnend in de nacht is het de boom van wedergeboorte en onsterfelijkheid. Een zinnebeeld van een fris begin.
Net zoals in 2008 verzorgden Márta en Edina een Hongaarse kerstvoorstelling met het aloude poppenspel Bethlehemes. In dit spel met komische ingrediënten stonden vier herders in de schijnwerpers. De herder als onvergankelijk beschermer van kuddes. Een redder van de verdwaalden.

Jong en oud luisterden geboeid naar het verhaal van Jezus. De jongste bezoekers mochten de beste plaatsen innemen, vlak voor de honorair consul van Hongarije en zijn dochter. Het spel werd omlijst met liedjes en muzikale klanken van de citer.

Met József Barkaszi op de gitaar gaf Edina bovendien een klein kerstconcert. Bekende kerstliedjes zoals Téli éjjel (Midden in de winternacht), Mennyből az angyal (Engelen uit hogen hemel) en Csendes éj (stille nacht) werden gezeglijk meegezongen door de toeschouwers.
Na de laatste gitaarklanken maakte de heer Dénes Festetics ruimte voor een heugelijk bericht.
Onder het genot van een glas champagne overhandigde hij aan Edina haar eerste cd die ze in samenwerking met de Hongaarse School heeft gemaakt. De cd heet Laat de citers slaan! (Citerád zengjen!) en bevat elf Hongaarse kerstliedjes.

In een toespraak prees de honorair consul van Hongarije de creativiteit van Edina. ‘U maakt iets bijzonders mee, dames en heren. Ik heb Edina goed leren kennen tijdens een optreden van haar in het stadhuis van Den Haag (april 2009, red.).  Ze kreeg ministers en diplomaten stil toen ze ging spelen.’ Het stond hem nog helder voor de geest. De heer Festetics benadrukte dat alhoewel er in ‘ons mooie kikkerlandje’ ideeën in overvloed, zijn de uitvoer hiervan te wensen overlaat. Daarom was de eerste cd van Edina meer dan een voldongen feit. Gloria!

Haydn en de Hongaarse citer 

13 juni 2009

Concertspel rond het Haydn-jaar door Edina Csüllög, Márta Horváth en Júlia Bucz en Hongaarse onderscheiding voor Edwin van Schie.


Zie ons verslag op de site van Most Magyarul! Hongarije Magazine en de (lange) film op YouTube of klik op de afbeelding voor de pdf-versie van het artikel uit Most magyarul! 47 van Tim Baas.

Kerstconcerten en Betlehemes-spel 2008 in Oudkerk en Zwaanshoek

Artikel volgt

'Spoorloos' in Hongarije

Hongaarse School 20 jaar, 25 oktober 2008, Elswout, Overveen

Hieronder de tekst van het verslag door Tim Baas

Diaspora 

In de verte stonden de wijzers van een kerkklok op tien over acht. De nacht van de wintertijd was in aantocht. Een normaal mens speelt op dergelijke avonden een spelletje ganzenbord, gezellig met familie, pinda’s en aanmaaklimonade.

            Zeker al 15 minuten lang liep ik als een desperate landloper in het donker langs de Elswoutslaan. Ook in het pittoreske grensgebied tussen Overveen en Bloemendaal kon het spoken.

Ik was naarstig op zoek naar een voormalige aardappelkelder aan de rand van een bos. Tegen Edwin had ik gezegd dat ik er om acht uur zou zijn. Calvinisten houden zich graag aan hun woord. Anders worden ze zenuwachtig.

Zonder een kompas of een kleurig kaartje van Google baande ik me een weg, in hoeverre dat ook mogelijk was, op een glibberig pad vol modder, dat ingeklemd was tussen nat gras en bruine bladeren.

Er waren geen bordjes met Landgoed Elswout, kalm aan, u hebt nog maar100 meter te gaan!, geen lantaarnpalen, geen andere wandelaars. Een man van een manege had me tien minuten geleden verzekerd dat ik op de goede weg was. ‘U hoeft alleen rechtdoor te gaan. Ziet u die auto in de verte? Daar moet u zijn.’

            Ik was beland in een sprookjesachtig decor van goed en kwaad, met de nadruk op het laatste. Afgelegen van de bewoonde wereld, was ik, omgeven door schimmen, ijverig op weg naar een poppentheater.

Af en toe scheurde er een auto voorbij. Eindelijk een beetje licht, al was het maar voor drie seconden.  Waar was de maan?

            Hoge bomen, ze leken de hemel aan te raken, schoten in een moordend tempo achter elkaar als paddenstoelen uit de grond. Uit een slootje aan mijn rechterhand klonk een merkwaardige combinatie van gekwaak en gebrul. Iets voorbij het slootje herkauwden koeien in een lamlendig tempo gras.

Vanuit mijn rug hoorde ik stemmen. Ik keek om en zag aan de andere kant van de Elswoutslaan fietsers. Twee jongens, met beide een meisje achter op de fiets. Vertederend. Ze mompelden iets in het Hongaars. Voor ik iets kon zeggen, waren ze al uit het zicht verdwenen. Ik zag ze nog net rechtsaf slaan.

De klanken van het Hongaars, het voelde aan zo zoet als honing. Geruststelling. Zoiets van, het komt wel goed. De taal van de Magyaren. Maïzena voor eeuwen. Er ontplooide zich een lichte glimlach op mijn bezwete gezicht.

Ik had poppentheater De Zilveren Maan gevonden.

            ‘Ah Tim, goed dat je er bent jongen. Ga je nog een stukje schrijven vanavond?’ Edwin van Schie, docent-directeur van de Hongaarse School te Haarlem, was in zijn nopjes. Gestaag betraden mensen de ingang van De Zilveren Maan. Allen werden door Van Schie met een hartelijke groet ontvangen. De Hongaarse school verzorgt al sinds 1988 diverse cursussen Hongaars. Tijd voor een feestje dus.

Ieder jaar viert Van Schie het bestaan van de Hongaarse School met zijn cursisten door middel van een culturele avond. Voorstellingen met verhalen voor jong en oud, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Vanavond stond er op het programma een Hongaars poppentheater, de presentatie van de nieuwste jeugdroman van de Hongaars-Nederlandse schrijfster Thérèse Major en een Hongaarse wijnproeverij.

Cursisten, zowel huidige als voormalige, hadden in grote meerderheid hun belangstelling getoond. De magische Magyaren verzameld op landgoed Elswout, twee dagen na 23 oktober.

 Een vrouw met blond haar vertelde me waarom ze Hongaars leert bij Van Schie. ‘Ik heb een huis gekocht in Hongarije, ongeveer 60 kilometer boven het Balatonmeer. De bewoners willen geen Duits spreken. Als ik een paar Hongaarse woorden spreek, veren ze op. Dolblij zijn ze dan. De Nederlandse taal vinden ze trouwens geweldig. Nederland doet het altijd goed. De opvang van Hongaarse kinderen door Nederland, vlak na de Eerste Wereldoorlog, zit nog goed in hun geheugens gegrift.’

Een Hongaarse man naast haar vroeg me waar ik in Boedapest gewoond had. ‘In de buurt van Nyugati, een half jaar in 2006, als student.’ De man knikte. ‘Die buurt ken ik. Het is een prettige buurt. Zelf ben ik al zes, zeven jaar niet meer in Hongarije geweest,’ antwoordde hij met een diepe zucht.

De avond werd geopend met een poppentheater. Márta Horváth voerde met muzikante Edina Csüllög het stuk Prins Árgyillus en de fee Ilona op. Het was een intieme vertelling in het Hongaars, uitgevoerd door Horváth, onder muzikale begeleiding van de mystieke klanken van Csüllög. Door mijn barre tocht van een half uur geleden langs de Elswoutslaan, leefde ik mee met Prins Árgyillus en zijn pogingen om, zowel fysiek als geestelijk, overeind te blijven. Ondanks tegenslag, had hij uiteindelijk succes en kon hij verder leven met zijn geliefde.

Na het poppentheater verschoof de aandacht naar de boekpresentatie van Mama kom terug, de nieuwste (jeugd)thriller van schrijfster Thérèse Major. De achtergrond van Major was een interessante. Haar vader was in 1945 ontkomen aan een kamp in het Noord-Duitse Neuengamme. Hij was een vluchteling uit Boedapest en voelde weinig voor een terugkeer naar Hongarije. ‘Amerika leek hem wel wat.’ 

In een bus op weg naar Amerika raakte hij aan de praat met Nederlandse kampgevangen. Die raadden hem aan naar Nederland te gaan. ‘Amerika is ver weg. In Nederland is er ook vrijheid.’ Hij besloot een kijkje te nemen in Nederland. Hij kon nog altijd een volgende bus nemen. Zo raakte haar vader verzeild in een opvangkamp bij Scheerwolde. In Giethoorn ontmoette hij een vrouw, die hij wel leuk vond. De volgende bus liet hij, verstandig als hij was, maar lopen en bleef de rest van zijn leven achter in Giethoorn. ‘Ongeveer 36 weken na de Opstand van 1956 werd ik geboren.’ 

Het jeugdboek Mama kom terug borduurt voort op de belevenissen van de tienjarige hoofdpersoon Johnny Mooiweer in twee voorgaande boeken, namelijk Johnny Mooiweer (2001) en Wat zijn moeder niet weet (2004).

In deze drie boeken stelt de onderwijzeres uit Meppel de zoektocht van Johnny Mooiweer naar zijn achtergrond centraal. Net als Major heeft hij heeft een Hongaars-Nederlandse achtergrond- zijn moeder is echter Hongaars, zijn vader Nederlands. De boeken gaan over tijdloze vragen als wie ben ik nou eigenlijk? en waar kom ik vandaan?

Het verleden voorbij, de luiken open.

De tijd is rijp voor een canon over de Hongaars-Nederlandse verhoudingen vanaf 1100.  

Mama kom terug is dus een vervolg op deze twee boeken. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de speciale gast van de avond, Jutka Sallay. Sallay, van Hongaarse afkomst, haar ouders waren vluchtelingen uit 1956, is als regisseur/verslaggever verbonden aan het KRO-programma Spoorloos. Voor dit programma houdt ze ook interviews en doet ze de montage. Dat zij het eerste exemplaar van Mama kom terug mocht ontvangen, paste bij het motto van de boeken over Johnny Mooiweer, spoorloos in Hongarije.

Voordat de kelen van de ruim zestig toeschouwers met heerlijke Hongaarse wijn werden gelaafd, zette de Hongaarse consul, Dénes Festetics de Tolna, Van Schie in het zonnetje via een amusante toespraak (‘Van Schie, wat een leuke chaoot!’) en een presentje van het consulaat voor de Hongaarse School.

Na het zingen van een Hongaars volksliedje, de cursisten zongen uit volle borst mee, deelde Sallay wijn en Hongaarse versnaperingen uit. Major signeerde haar boeken. De mensen vonden elkaar snel. Sommige cursisten stonden te praten over de poppenvoorstelling, met in hun linkerhand de drie boeken van Major en in hun rechterhand een glas wijn.

Terwijl ik aan een wijntje nipte, vertelde de consul me dat hij ooit in Den Haag had gevoetbald met de huidige ambassadeur voor Nederland in Boedapest, Ronald Mollinger. ‘Dat was geweldig.’

Vanochtend was de consul nog in Wenen. ‘Gelukkig was ik nog net op tijd. De avond wilde ik voor geen goud missen.’ Voor zijn werk als consul was hij bankier geweest in onder meer Argentinië, Italië en Zwitserland. Op verzoek van de Hongaarse regering was hij consul in Nederland geworden.

‘Op tweejarige leeftijd kwam ik terecht in Oostenrijk. Het was 1945. Mijn moeder bleek naar Nederland te zijn gevlucht. Ik spreek beter Nederlands dan Hongaars.’ Een Hongaarse school in Nederland, ‘waar vind je dat verder?’, zei hij in volle teugen. De consul zuchtte toen ik vroeg hoe het met Hongarije ging.

Ook de muzikante Edina Csüllög trok een zwaar gezicht bij een vraag over de politieke situatie in Hongarije. Ik was benieuwd naar haar mening. Aan Magyaren mag je over van en alles nog wat vragen stellen. Over stierenbloed, waterpolo, nomaden, verloren dominees, poëzie, paprika´s, noem maar op. Maar liever geen vragen over de nationale politiek.   

‘Ach, in Oostenrijk vroegen ze wat er toch steeds aan de hand is in Nederland,’ antwoordde de consul droog. Ik stond met een mond vol tanden. 

Vlak voor Festetics de Tolna het poppentheater verliet, vroeg ik hem wie zijn favoriete Hongaarse schrijver was. ‘Zonder twijfel Sándor Márai. Ik had hem willen tegenhouden in San Diego. Helaas. Zijn leven past bij de tragiek van Hongarije.’

Ruim negen maanden voor de val van de Muur pleegde hij zelfmoord in de Amerikaanse stad. Márai, ongelukkig vertegenwoordiger van de Hongaarse diaspora.

Een paar minuten later verdween ik in het donker, op zoek naar een treinstation. 

Hongaarse School

Goed hongaars spreken leer je op de hongaarseschool in haarlem