Hongaars leren voor nederlanders bij de hongaarse school in Haarlem

Hongarije Plaza 
29 september 2018
Pianoconcert door Valentina Tóth mogelijk gemaakt door de jubilerende Hongaarse School


Eind september 1988 nodigde Edwin van Schie een aantal belangstellenden uit voor een informatie-avond over Hongaars leren in het toenmalige Restaurant Csárdás in de Haarlemse Zijlstraat. Omdat er zoveel belangstelling was kon hij niet slechts 1, maar zelfs 2 beginnersgroepen starten en ook nog een gevorderdengroepje.

Inmiddels is het 30 jaar later en heeft Edwin aan zo'n kleine duizend personen de beginselen van de Hongaarse taal bijgebracht. Nog altijd geniet hij van het lesgeven en het blijkt dat zijn kijk op het Hongaars voor velen een nuttige kennismaking vormt met het Hongaars en een goede basis legt voor conversatie...


Edwin grijpt dit jubileum aan om groots uit te pakken op het landelijke evenement Hongarije Plaza, dat dit jaar plaatsvindt op 29 september in Barneveld. Vrijwel exact 30 jaar na de start van de eerste cursus van de Hongaarse School.

De Hongaarse School is mede-sponsor van het pianoconcert door Valentina Tóth, bekend van het televisieprogramma De Tiende van Tijl en van haar cd Hungarian Horizon.

Lees meer over Hongarije Plaza in het zomernummer 83 (2018) van Most Magyarul! Hongarije Magazine. U kunt een proefabonnement aanvragen op de site www.mostmagyarul.nl.


Gratis concert op 7 april 2018

Het was een leuk evenement voor cursisten van de Hongaarse School en andere belangstellenden. Een gratis middagconcert in Amstelveen bij de Eszterlánc ovisuli. Op het repertoire stond Hongaarse volksmuziek uit alle windstreken van Hongarije, maar ook bracht het ensemble een aantal internationaal bekende melodieën. Ook werden er Hongaarse volksliederen gezongen en was er een danspaar meegekomen.


Most Magyarul! draait door

Heemskerk, 5 november 2017

Op zondag 5 november 2017 organiseerde de Hongaarse School samen met Uitgeverij Hongarije Magazine onder de naam Most Magyarul! draait door wederom een tweetalig, cultureel middagje Hongaars op onze festivallocatie in Heemskerk. We hadden opnieuw een veelbelovende Hongaarse zangeres ontdekt, Flóra Tandi, die al met diverse gerenommeerde Hongaarse artiesten heeft samengewerkt en 2 cd's heeft uitgebracht. Haar optreden, bij wie zij werd begeleid door de virtuoze gitarist Róbert Sinha, bij Most Magyarul! draait door was haar Nederlandse debuut! 


Verder diverse andere acts, podiumgasten en artiesten en natuurlijk lekker Hongaars eten en drinken. De maaltijd werd verzorgd door Hongaars restaurant Paprika Csárda uit Zaandam, en ook was er lángos van Lángos Express en kürtős kalács van Katalin Kürtős kalács. Een wijnstand van wijnbouwer Cisca Ansem van Hegyem Hungarian wine en de heren Kovács van de Smaak van Hongarije met allerlei Hongaarse delicatessen completeerden het geheel!  Een terugblik op de eerste editie vindt u hier op YouTube!


Zie ook ons artikel in Most Magyarul! Hongarije Magazine, nummer 80, oktober 2017.

Het concert was ook te zien en te horen op zaterdag 4 november te Oudkerk/Aldtsjerk, Friesland, in GBV-Concertzaal en Galerie Bloemrijk Vertrouwen. Een korte impressie van dit concert staat op YouTube.


Hongaars concertfeest Hongaarse School & jubileum 20 jaar Most Magyarul!

Motto: Most Magyarul! draait door...editie 2016  met Nobilissima, Marcsi Banda, Gaborband, Családi Néptánc Együttes, twee schrijfsters en goulash van Kokendeketels.nl

Een artikel over deze leuke Hongaars-Nederlandse ontmoetingsdag en het concertfeest op 3 juli 2016  vindt u op onze evenementensite www.hongaarsconcert.nl.

En zie ook de film op You Tube!

'Sulibuli' en Mini-Hongarije Fair

Zangeressen van AKT Színház & band, Hillegom

Op 1 maart 2015 organiseerden de Hongaarse School en Most Magyarul! Hongarije Magazine wederom een gezellige en inspirerende sulibuli (schoolfeest) en mini-Hongarije Fair. Behalve een heerlijke gulyásmaaltijd verzorgd door Tündi's keuken en lekkere Hongaarse pogácsa (een groot succes bij het jubileumconcert in 2013) was er dit jaar opnieuw een cultureel programma om je vingers bij af te likken. Na een aparte workshop Hongaars lesmateriaal voor docenten Hongaars )(zie hieronder) gingen om 16.00 u. de deuren van het theater open voor een gezellige inloop en de mini-Hongarije Fair. Daarna verzorgden om 16.30 u. Gábor Erdős en Borbála Bakonyi net als in november 2013 het muzikale voorprogramma, 


Aansluitend was er een kort intermezzo:  een theatrale boekpresentatie van Ablak-Zsiráf 21, een boekproject van Michael Willems met model Süllős Krisztina,  waarna de matinee werd afgesloten met een spetterend optreden (18.00-20.00 u.) door het zangduo van het AKT Színház uit Budapest. In dit filmpje kunt u kennismaken met o.a. zangeressen Paulina Takács en Eszter Palóc van AKT. (Frans gezongen, maar in Hillegom kwamen zij met een Hongaars programma van gouwe ouwe, schlagers en popsongs).  Een overzicht van de Hongaarse liederen en chansons die het duo voor u bracht, vindt u hier. Inmiddels staan de teksten van het programma in het archief van onze evenementensite. Pálóc Eszter is hier te beluisteren in de vertolking van een goud-oud volkslied, Megkötöm lovamat.Workshop Hongaarse vakdidactiek en presentatie nieuwe lesmethode Magyar OK voor docenten Hongaars

Voor docenten Hongaars, vergevorderde cursisten en andere serieuze belangstellenden organiseerde de Hongaarse School op 1 maart 2015 tevens een workshop rond het (gebruik van het) nieuwe lesmateriaal Magyar OK. De workshop werd geleid door Szilvia Szita, mede-auteur van de lesmethode, die al gelijksoortige presentaties en workshops gaf aan universiteiten in o.a. Londen, Parijs en Berlijn en elders. De voertaal was Hongaars.  Szilvia Szita is ook de mede-auteur van Practical Hungarian Grammar en beheert de site magyarora.com.

Hongaarse School

Goed hongaars spreken leer je op de hongaarseschool in haarlem