Hongaars leren voor nederlanders bij de hongaarse school in Haarlem

Op 3 november 2019 vond ons evenement Most Magyarul! draait door plaats. Hieronder een korte terugblik
Hongaarse School 30 jaar

Feestelijke concertmiddag op 3 november 2019

In seizoen 2018-2019 mocht de Hongaarse School zijn 30-jarig bestaan vieren. In het najaar van 1988 begonnen met de eerste cursussen Hongaars voor Nederlanders schreef ik in januari 1989 mijn onderneming in bij de Kamer van Koophandel. Inmiddels is de Hongaarse School ook het moederbedrijf van Uitgeverij Hongarije Magazine en van websites als www.hongaarse-evenementen.nl en van mijn vertaal- en tolkactiviteiten. Natuurlijk kan ik bij de totstandkoming van de inmiddels 86 nummers van Most Magyarul! Hongarije Magazine het werk niet alleen aan en leveren tal van vrijwilligers en andere zzp'ers actief en enthousiast hun bijdragen!


Ons 30-jarig bestaan is dus wel weer een feestje waard:

Daarom is er op 3 november 2019 weer een editie van Most Magyarul! draait door geweest, een de combinatie van een 'sulibuli' en Hongaarse optredens. Het programma bestond uit een tweetal concerten en een dansoptreden. Het hoofdconcert werd verzorgd door het befaamde Trio Trabant, dat u met zijn programma  van Hongaarse volksmuziek meenam naar de diverse regio's van het vroegere grote Hongarije en muziek speelde uit Kalotaszeg, Szatmár, Felvidék en Hongarije. 


Dit keer werd het Trio Trabant weer aangevuld met zangeres en citerspeelster Edina Csüllög uit Hongarije alsmede door László Vadas, toetsenist, Edina woonde en werkte vanaf 2006 acht jaar in Nederland. In die tijd heeft zij diverse optredens en concerten verzorgd voor de Hongaarse School en gaf zij een speciaal Karády-concert voor het 25-jarig bestaan van de Hongaarse School. Na een tweetal concerten in Goes en Geleen in 2014 georganiseerd door Uitgeverij Hongarije Magazine ging zij weer terug naar Hongarije waar zij inmiddels frequent op de bühne staat. Edina zal bij Most Magyarul! draait door met een van de leden van haar ensemble ook een set spelen van Hongaarse evergreens en schlagers en van de 'Liederen van verlangen' van Karády Katalin (waarvan de Hongaarse School in 2014 een cd heeft uitgegeven). 

Ook het Karpaten Ensemble maakt zijn opwachting met spectaculaire Hongaarse dansen.

Zoals gewoonlijk werd het evenement afgesloten met een Hongaarse maaltijd, waarvoor dit jaar werd getekend door 'Gonosz mostoha', die op Facebook furore maakt met de lekkerste van de lekkerste Hongaarse gerechten en gebaksoorten.


Behalve haar gebak kon u ook weer winkelen in de heerlijke Hongaarse santenkraam van De Smaak van Hongarije


Het evenement vond plaats in de Feestzaal van Ruud & Ági aan de Noordermaatweg 2 te Heemskerk. 

Parkeren uitsluitend aan de overkant van de Rijksstraatweg/Kennemerstraatweg op het parkeerterrein van het Noord-Hollands Duinreservaat.


Edwin van Schie

Hongaarse School

Goed hongaars spreken leer je op de hongaarseschool in haarlem